Igre na prostem – ristanc

Standardno

Dandanes je na voljo toliko igrač in igralnih pripomočkov, da včasih pozabimo na tiste čisto osnovne igre, igre, ki smo se jih mi igrali kot otroci. Bila bi velika škoda, če teh iger ne bi delili z našimi otroci. Ena izmed teh iger je gotovo RISTANC, čeprav je jaz nikoli nisem poznala pod tem imenom – pri nas je bila to “TANC ŠOLA”.

Pripomočki: kreda, kamenček.
Priprava: Na tla narišemo kvadrate v obliki letala (najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in na vrhu še en v obliki polkroga) in vanje napišemo številke od ena do sedem.

Pravila igre: Kamenček vržemo v prvi kvadratek in skačemo po oštevilčenih kvadratih po eni v enojnih in dveh nogah v dvojnih kvadratih. V polkrogu na vrhu tančule se lahko spočijemo in se na enak način vrnemo na izhodišče, vmes pa poberemo svoj kamenček. Tako nadaljujemo po naslednjih številkah. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat ali se med skakanjem prevrnemo ali v enojnem kvadratu stopimo na tla tudi z drugo nogo, je na vrsti drug igralec. Zmaga igralec, ki uspešno zaključi s sedmico.

Lahko pa težavnost igre prilagodimo starosti otrok in jo tako še malo popestrimo.

* pobiranje kamna: lahko postavimo pravilo, da v polje kjer je kamen ne smeš skočiti, ampak ga je treba preskočiti

* ko igralec preide vsa polja, se lahko obrne in vrže kamen čez ramo. Če zadene kakšno polje, postane to polje njegovo – nanj napiše svoje ime. V njem lahko počiva z obema nogama na tleh, medtem ko drugi igralci v njegovo polje ne smejo vstopiti. Igre je konec, kadar imajo vsa polja svoje lastnike oz. je nemogoče opraviti pot.

* narišete daljši ristanc

Advertisements

One response »

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s